87 Online Marketing Tips en Tricks 2017

Check Page Rank of your Web site pages instantly:This page rank checking tool is powered by PRChecker.info service

SEO & SEM

Zoekmachinemarketing (SEM) is iets anders dan zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Bij SEM betaalt het bedrijf om deel te nemen aan een veiling. Het bedrijf biedt vervolgens op advertentieruimte op een website en wie wint, mag zijn zoekadvertentie plaatsen.

Als u zoekwoorden in uw content van tags voorziet, heeft u een grotere kans dat uw website op een hogere positie wordt weergegeven in de zoekresultaten. Dit heet zoekmachine-optimalisatie (SEO). Hiermee kan Hans gratis meer potentiële klanten

Geen van beide biedt gratis marketingruimte of een geoptimaliseerd design voor uw website.

Uw aanwezigheid op internet

Een social-mediaprofiel is een snelle, eenvoudige en goedkope manier waarop Yhessy online aanwezig kan zijn. Dit is de eerste stap die ze moet zetten zodat klanten interactie kunnen hebben met haar en haar bedrijf.

Als Yhessy eenmaal een social-mediaprofiel heeft, kan ze gaan kijken naar langetermijn-investeringen, zoals een mobiele app waarin klanten meer informatie kunnen vinden en bestellingen kunnen plaatsen.

Hoe websites werken

Voor de lancering van een website heeft u een zogenaamde host-ruimte nodig. U kunt dit zien als een perceel waarop u een huis kunt bouwen. Soms moet u hier een vergoeding voor betalen en in andere gevallen is dit gratis. Vergelijk daarom verschillende aanbieders voordat u een keuze maakt.

Dit ‘perceel grond’ is een van de vele percelen op een server. De server kan worden beschouwd als een straat waar verschillende bedrijven een ruimte voor hun website huren. Ze delen als het ware dezelfde postcode.

Elke server heeft een zogenaamd IP-adres (Internet Protocol). Dit adres bestaat uit een reeks cijfers die kan worden opgezocht door elk apparaat dat verbinding met internet heeft.

Elke website heeft een domeinnaam. Dit is alles na het www-gedeelte (World Wide Web). U kunt dit beschouwen als het fysieke adres van uw huis.

Maar wat als mensen u zoeken of in dit geval uw website zoeken? Ze gebruiken dan een browser zoals Google Chrome. Hiermee worden de websitegegevens opgezocht en opgehaald en vervolgens weergegeven. Hoe lang het duurt voordat een website is geladen, is afhankelijk van de hoeveelheid en het type informatie en de internetsnelheid.

Kies uw domein

De beste domeinnaam voor Yhessy bedrijf is: www.bakkerwaarvanumoetweten.com

Het is het beste om de naam van het bedrijf op te nemen in de domeinnaam. Zo kunnen klanten haar makkelijk vinden op internet en haar bedrijf in de stad herkennen.

Een goede domeinnaam is kort en relevant. ik-weet-het en mijnbakkerij zijn beide kort, maar bevatten de bedrijfsnaam niet. Klanten kunnen haar bakkerij in de echte wereld dan niet herkennen.

bakkerWUMweten bevat de bedrijfsnaam, maar geeft niet aan wat voor soort bedrijf het is. Yhessy kan het het best eenvoudig houden op www.bakkerwaarvanumoetweten.com

Websites en uw bedrijfsdoelstellingen

Yhessy moet een schrijfstijl zien te hanteren die zelfvertrouwen uitstraalt maar niet intimiderend overkomt.

Voor haar bedrijf kan ze gewoon alledaagse taal gebruiken, maar voor bedrijven zoals advocatenkantoren is dit mogelijk geen geschikte stijl. De toon die Astrid gebruikt, moet het verhaal van het bedrijf en het aanbod vertellen.

De tweede optie bevat veel te veel jargon. Een visieverklaring werkt misschien voor een technische starter, maar voor een bakkerij werkt dit alleen verwarrend. In de beschrijving wordt bovendien niet vermeld dat het om een bakkerij gaat.

Optie drie klinkt arrogant en overmoedig. Het is eerder een salespitch dan dat wordt uitgelegd hoe het bedrijf kan voldoen aan de wensen van de klant.

Maak uw website gebruiksvriendelijk

Bezoekers van Doreen website horen snel te kunnen vinden wat ze zoeken. Doreen kan hiervoor zorgen door een menu-bar en een zoekbalk toe te voegen. Deze moeten zich op elke pagina van de website op dezelfde plaats bevinden.

Bezoekers horen ook snel te kunnen teruggaan naar de startpagina. Veel websites gebruiken hiervoor het logo.

Bedrijfsinformatie is nuttig om klanten binnen te halen, maar hoeft niet op elke pagina te staan.

Website design: do’s and don’ts

 • Twee minuten durende HD-advertentievideo voor de bakkerij
 • Schermvullende achtergrondafbeelding met een hoge resolutie
 • Animatie met uitleg van 20 seconden
 • Gecomprimeerde miniatuurafbeelding met een lage resolutie
 • Twitter-knop met een link naar de Twitter-pagina
 • Tekstbeschrijvingen

Aangezien mensen verwachten dat websites snel worden geladen en ze mogelijk afhaken wanneer dit te lang duurt, moet u ervoor zorgen dat de pagina’s snel worden geladen zonder concessies te doen aan het algemene ontwerp. U kunt dit bereiken door de juiste mediamix en oplossing voor uw website hosting te kiezen.

U moet uw webpagina’s efficiënt ontwerpen met gecomprimeerde afbeeldingen en niet te veel grote bestanden zoals video’s te gebruiken. Voordat u live gaat, doet u er verstandig aan de laadtijd van een bedrijfswebsite te testen voor verschillende apparaten en verbindingen.

E-mailmarketing basics

Met e-mailmarketing kunt u klanten informeren over producten en promoties en u kunt zelfs kortingsbonnen en speciale aanbiedingen sturen. Als u weet wat de voorkeuren van uw klanten zijn, kunt u e-mails sturen met gepersonaliseerde content.

E-mailmarketing biedt klanten geen mogelijkheid om met elkaar te communiceren via e-mail. Vaak worden e-mails verzonden vanaf een ‘no reply’-adres waarop klanten niet kunnen reageren als ze vragen of problemen hebben. Hiervoor kunt u beter het e-mailadres van de klantenservice gebruiken.

Uw e-mailmarketing mogelijkheden

E-mailmarketingservices kunnen e-mails automatisch personaliseren door de naam van de klant in te voegen. Ze zijn echter niet slim genoeg om de hele e-mail voor u te schrijven… nog niet!

Sommige e-mailmarketingservices zijn gratis, andere niet. Ga op onderzoek en ontdek welke voor u het best is.

Pakkende marketing e-mails opstellen

De beste optie maakt gebruik van de naam van de klant en een boeiende vraag of intrigerende stelling om de aandacht te trekken. De tekst is bovendien kort maar krachtig.

De minder effectieve opties (antwoord 2 en 3) zijn niet erg aantrekkelijk. Het gebruik van eurotekens en uitroeptekens kan als onprofessioneel en commercieel worden ervaren. Veel e-mailproviders filteren op dergelijke mails en plaatsen deze rechtstreeks in de map met spam.

Succesvolle e-mailcampagnes onderhouden

Een analyseprogramma, zoals Google Analytics, toont Stefanie het percentage geopende berichten en de klikfrequentie (hoeveel klanten op links in haar e-mails hebben geklikt).

Een analyseprogramma kan Stefanie niet tonen hoe vaak haar e-mails door potentiële klanten ongelezen zijn weggegooid.

Naast de bovenstaande analyses kan Stefanie ook webanalyse toepassen om inzicht te krijgen in de manier waarop klanten interactie hebben met haar site.

Raadpleeg de onderwerpen over analyse in de Digitale Werkplaats voor meer informatie.

De basis van zoekmachines

Met zoekmachines kunnen mensen zoeken naar specifieke producten en services, precies wanneer ze die informatie nodig hebben. Zoekmachines kunnen door bedrijven ook worden gebruikt om de klanten te targeten die het meest zijn geïnteresseerd in wat ze te bieden hebben.

Deze combinatie maakt adverteren op zoekmachines voor de meeste bedrijven zo relevant: hun advertenties kunnen precies worden weergegeven wanneer potentiële klanten op zoek zijn naar wat die bedrijven te bieden te hebben.

Hoe zoekmachines werken

Dit zijn allemaal goede manieren om Sebastiaans website relevanter te maken, behalve het kopiëren van content van een andere site. Als veel sites dezelfde content gebruiken, wordt het moeilijk om een verschil te maken in de zoekresultaten.

Hoe zoekmachines sites precies rangschikken, is een goed bewaard geheim.

We kunnen echter veilig aannemen dat Sebastiaans ideeën (behalve het idee van het kopiëren van content) allemaal een positief effect zullen hebben op zijn zichtbaarheid in zoekresultaten.

Hoe zoekmachines websites zien

Als u afbeeldingen nauwkeurige labels geeft, kunnen zoekmachines deze herkennen wanneer mensen een relevante zoekopdracht uitvoeren. Algemene namen zoals image3.jpg werken contraproductief en hebben een geringe kans om weergegeven te worden bij specifieke zoekopdrachten.

Nauwkeurige paginatitels kunnen er ook toe bijdragen dat websites in relevante zoekresultaten worden weergegeven.

En ook met zoekwoorden die door geïnteresseerde mensen worden gebruikt, zoals ‘fair trade’ of ‘cappuccino’, heeft Sebastiaans website een grotere kans om te worden weergegeven in hun zoekresultaten.

Organische zoekresultaten toegelicht

De organische zoekresultaten staan in de hoofdlijst met resultaten die door de zoekmachine wordt weergegeven. De resultaten staan doorgaans centraal op de resultatenpagina. Bedrijven betalen niet voor weergave in de organische resultaten.

Optie 1 toont u de resultaten voor lokale bedrijven en een kaart waarop de locaties van de bedrijven worden weergegeven.

Optie 2 toont u de betaalde resultaten, of advertenties, waar we later nog op terugkomen.

Betaalde zoekresultaten toegelicht

De betaalde zoekadvertenties die in de resultaten worden weergegeven, zijn getarget op mensen die op zoek zijn naar een bepaald type product of service. Dit betekent dat het marketingmateriaal van Seth wordt gezien door mensen die zijn winkel waarschijnlijk al willen bezoeken.

Hoewel de content hetzelfde is als voor organische zoekresultaten, worden de betaalde advertentieresultaten weergegeven op een andere positie op de pagina. Bovendien wordt er meestal duidelijk aangegeven dat het hier om advertenties of betaalde resultaten gaat, zodat gebruikers zich bewust zijn van het feit dat ze op een advertentie klikken en ze niet worden misleid.

Een groot voordeel voor Seth is dat er alleen kosten in rekening worden gebracht wanneer gebruikers op de advertentie klikken en hij dus niet betaalt voor het aantal weergaven in de zoekresultaten.

Google Search Console

Met Google Search Console, en met name Search Analytics, kan Sebastiaan nagaan of de zoekwoorden die hij op zijn website gebruikt er ook daadwerkelijk toe bijdragen dat de website wordt weergegeven bij het soort zoekopdrachten dat zijn klanten uitvoeren. Hij kan er ook achter komen of er naar aanleiding van zijn weergave in deze zoekresultaten daadwerkelijk potentiële klanten naar zijn website komen.

Google Search Console kan betere paginatitels aanbevelen, maar kan geen effectievere content voor Sebastiaan suggereren of aangeven wat voor type mensen er doorgaans naar zijn soort bedrijf zoeken.

Google Search Console biedt Sebastiaan informatie en geeft hem in sommige gevallen, zoals bruikbaarheid voor mobiel, specifieke aanbevelingen voor het oplossen van problemen.

Het belang van een SEO-plan

1. Onderzoek doen naar zoekwoorden en gerelateerde onderwerpen overwegen
2. Controleren wat mijn zoekresultaatpositie is voor specifieke zoekwoorden
3. Verbeterpunten in mijn SEO-prestaties zoeken
4. De resultaten bekijken en het plan aanpassen

Er moeten 4 stappen worden uitgevoerd om een SEO-plan te maken.

Eerst moet Erik onderzoek doen naar zoekwoorden en gerelateerde onderwerpen in overweging nemen. Zodoende weet hij waar mensen naar zoeken.

Vervolgens moet hij kijken wat zijn positie in de zoekresultaten voor deze zoekwoorden is. Als bepaalde zoekwoorden geen verkeer naar zijn site genereren, moet Erik manieren bedenken om deze gaten op te vullen en de SEO-prestaties te verbeteren. En uiteindelijk zijn plan zo nodig aanpassen.

Het SEO-proces

SEO is een doorlopende taak: zoekmachines veranderen en dat geldt ook voor trends.

Dit houdt in dat u uw zoekwoorden in de loop van de tijd moet aanpassen. U kunt er niet van uitgaan dat uw succesvolle zoekwoorden altijd goed zullen blijven presteren. Blijf op de hoogte van hoe zoekmachines werken en hoe ze veranderen.

Raadpleeg andere websites voor inspiratie en vraag uw klanten om feedback.

Geen enkel bureau kan u topposities garanderen in organische zoekresultaten. Als iemand u dit toch aanbiedt, is dat waarschijnlijk een poging tot oplichting.

Uw zoekwoorden kiezen

Wanneer er zeer specifieke zoekwoorden worden gebruikt voor SEO, resulteert dit in langere zoekwoordcombinaties die zeer specifiek zijn voor dat wat u verkoopt.

Deze zoekwoorden hebben een laag zoekvolume, waardoor er minder concurrentie is en de zoekwoorden relevanter zijn voor de zoekopdrachten van gebruikers.

Realistische SEO-doelen stellen

Analysetools zijn erg handig om informatie te krijgen over de prestaties van content, wie de site bezoekt en klant wordt en met welke content bezoekers interactie hebben.

De tools kunnen Erik de meeste informatie tonen, maar kunnen hem niet vertellen of zijn klanten tevreden zijn met het fruit en de groente die ze in zijn winkel kopen.

Een goede metatekst bestaat meestal uit twee korte zinnen. Deze moeten de titel versterken, door de zoekwoorden nog eens te herhalen.

Uw website vindbaar maken

De titel en metabeschrijving worden door de zoekmachine gebruikt om de daadwerkelijke zoekresultaten te genereren, zodat ze op de pagina met zoekresultaten worden weergegeven. In dit geval moet Erik de zoekterm ‘groenten en fruit’ zowel in zijn titel als metabeschrijving gebruiken.

Een goede titel bevat de bedrijfsnaam en benadrukt waar de pagina over gaat, zoals ‘Boerderijwinkel Blaak: verse groenten en fruit’.

Een goede metabeschrijving bevat twee korte zinnen die de pagina samenvatten.

Hoe andere websites u kunnen helpen

Erik moet zijn best doen om backlinks te krijgen, d.w.z. links naar zijn site vanaf externe websites. Hiervoor moet hij content schrijven van goede kwaliteit, zoals recepten. Hij kan ook andere mensen aansporen om over zijn bedrijf te schrijven.

Social media is een goede manier om zijn zichtbaarheid te verbeteren, maar zoekmachines zien niet hoeveel keer er op ‘Vind ik leuk’ is geklikt of hoeveel volgers iemand heeft. Met social media krijgt u dus niet een betere rangschikking in zoekresultaten.

Het is voor Erik geen goed idee om kunstmatige links naar zijn website te maken.

De grenzen over met zoekmachine-optimalisatie

Als u rekening wilt houden met zoekmachines, is het een goed idee om voor elke taal een afzonderlijke pagina te maken. Op deze manier wordt uw website correct geïndexeerd door de zoekmachines.

Erik moet bovendien vermijden om verschillende talen op één pagina weer te gegeven. De zoekmachine kan dan niet bepalen in welke taal de content is.

Geautomatiseerde vertalingen worden soms herkend als spam, dus dat kan Erik beter ook niet doen.

Taalannotaties zijn nuttig voor zoekmachines, omdat ze hierdoor de juiste content kunnen laden voor gebruikers in verschillende landen.

zoekmachine-marketing

Wanneer een zoekmachine resultaten weergeeft, worden er zowel betaalde advertenties als ‘organische’ resultaten weergegeven. De organische resultaten staan in de hoofdlijst op de pagina.

De betaalde advertenties worden bovenaan en/of rechts op de pagina weergegeven. Hier worden de resultaten van Michelle weergegeven als ze besluit om voor een advertentie te betalen.

De veiling voor zoekmachine-marketing

Wanneer u een advertentie op een zoekmachine plaatst, is de ‘kwaliteit’ van de advertentiekop uiterst belangrijk. De kop moet zeer goed zijn afgestemd op de zoekwoorden die u target.

In dit geval is ‘Antwerpen bruiloft fotograaf – 25% korting’ het best afgestemd op de getargete zoekwoorden, waardoor deze kop de beste kwaliteitsscore heeft.

Wat is een goed zoekwoord

Michelle moet bij het bepalen van zoekwoorden rekening houden met relevantie, verkeer en concurrentie. ‘Antwerpen bruiloften’ is niet relevant genoeg, want het kan slaan op elk onderdeel van de bruiloft.

‘Bedrijf in bruiloftsfotografie gevestigd in Antwerpen’ is te specifiek en ook vrij lang. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat ze hiermee veel verkeer zal genereren.

‘Bruiloftsfotografie Antwerpen’ is een goede balans. Michelle moet wel in de gaten houden of de zoekwoorden goede prestaties opleveren.

Zorg dat uw advertentie opvalt!

Advertenties moeten eruit springen.

De beste optie werkt omdat de kop vergelijkbaar is met de zoekopdracht van de klant. De 25% korting trekt de aandacht van mensen en de advertentie bevat een pakkende call-to-action.

Bereik relevantie met de juiste structuur

Als Maria haar zoekwoorden op deze manier met advertenties combineert, kan ze advertenties tonen die relevant zijn voor waarnaar klanten op zoek zijn.

Als iemand zoekt naar ‘spontane bruiloftsfoto’s’, wordt haar advertentie voor bruiloftsfotografie weergegeven. Als wordt gezocht op ‘professionele websitefoto’s’, wordt de advertentie getoond voor haar zakelijke fotografie.

Maria kan voor deze advertenties verschillende campagnes uitvoeren en deze afzonderlijk bijhouden.

Haal het beste uit uw zoekwoorden

Maria kan deze uitsluitingszoekwoorden kiezen om ervoor te zorgen dat mensen haar advertentie niet te zien krijgen wanneer ze deze zoekwoorden gebruiken.

Als iemand bijvoorbeeld zoekt op ‘Aquarel familieportret’, wil Maria niet dat haar advertentie wordt weergegeven, want haar portretten zijn foto’s.

Als iemand zoekt op ‘Landschapsfoto kopen’, zijn Maria’s portretten evenmin relevant.

Als ze de juiste uitsluitingszoekwoorden gebruikt, krijgen mensen Maria’s advertentie alleen te zien wanneer deze relevant voor hen is.

Verfijnen van zoekwoorden middels zoektypen

Wanneer Anna ‘breed zoeken’ wijzigt in zoekwoordgroepen en exacte zoekwoorden, genereert ze waarschijnlijk minder verkeer, maar neemt de kwaliteit van het verkeer toe. Dit komt omdat de advertentie die aan een klant wordt weergegeven, hoogstwaarschijnlijk relevant is voor wat de klant zoekt.

‘Fotografie, portretten’ valt onder ‘breed zoeken’ en bevat bovendien een meervoudsvorm, waardoor deze zoekopdracht mogelijk niets te maken heeft met het bedrijf van Anna. Het kan bijvoorbeeld ook iemand zijn die op zoek is naar tips om de eigen camera in te stellen voor een portretfoto. Als de advertentie van Anna een betaalde advertentie is en deze persoon hierop klikt, kost Anna dit geld.

Door haar zoekwoorden af te bakenen als exacte zoekwoorden, zoals ‘Portretfoto’s met filmthema, lage kosten’, vergroot Anna de kans dat ze verkeer en dus betalende klanten voor haar specifieke bedrijf genereert.

Hoe kunt u conversies bijhouden?

Evelyn moet de code op de pagina voor bevestiging van vragen plaatsen.

Als ze de conversie-trackingcode plaatst op de pagina die verschijnt wanneer een klant zijn vraag heeft verstuurd, weet ze precies wanneer een klant een vraag heeft gesteld. Ze zal hierdoor niet in de war raken met gegevens over mensen die de pagina voor vragen wel hebben bezocht, maar uiteindelijk geen vraag hebben gesteld.

Wanneer Evelyn de code installeert, krijgt ze rapporten waarin staat hoeveel conversies ze heeft gegenereerd.

Lokale concepten: een introductie

Als Evelyn toeristen wil aantrekken, kan hij het beste zijn website toespitsen op lokale zoekopdrachten.

Mensen gebruiken tegenwoordig onderweg meestal hun telefoon om snel informatie op te zoeken.

Daarom is het zo belangrijk dat uw bedrijf lokaal online aanwezig is.

De kracht van online lokale gidsen

Evelyn moet ten minste zijn bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en openingstijden opnemen voor een vermelding in een lokale telefoongids.

Hij kan daarnaast extra informatie opgeven, zoals productfoto’s, afhankelijk van de site die hij kiest.

Het web gebruiken om lokaal te adverteren

Evelyn kan lokale klanten op verschillende manieren targeten.

Ze kan haar advertentiecampagnes zo instellen dat ze alleen biedt als de klant die de zoekopdracht uitvoert zich binnen 15 km van de winkel bevindt. Ze kan ook instellen dat alleen wordt geboden tijdens haar openingstijden. Met lokale advertenties kan Evelyn haar boodschap aanpassen aan de mensen in de omgeving van haar winkel.

Dit zijn allemaal manieren waarop ze haar advertenties specifieker kan richten op mensen in de buurt.

Lokale doelgroepen bereiken via mobiel

Esmeralda kan goed gebruikmaken van GPS.

Afhankelijk van de mogelijkheden van de app die ze gebruikt, kan Esmeralda berichten over aanbiedingen sturen wanneer mensen in de buurt van de winkel zijn, of een routebeschrijving naar haar winkel weergeven.

Mensen kunnen door de app ook worden geïnformeerd over speciale acties in haar winkel, gepersonaliseerde kortingsbonnen ontvangen of afspraken maken voor reparatie, maar daarvoor is geen GPS-technologie nodig.

Lokale SEO

Als Esmeralda wil dat haar content wordt getoond in lokale zoekopdrachten, moet ze zich concentreren op relevante content waaruit de locatie van haar winkel blijkt.

De post over beroemde wielrenners is wel interessant, maar heeft geen lokaal element. Het bericht over populaire fietsroutes in de omgeving heeft dat wel en kan lokaal interesse wekken. Hierdoor is de kans groter dat zoekmachines Esmeralda’s website vermelden.

Als zoekmachines de relevantie van deze berichten voor lokale zoekers herkennen, is het waarschijnlijker dat haar winkel in lokale zoekresultaten wordt weergegeven.

Lokale doelgroepen bereiken via mobiel

Esmeralda kan goed gebruikmaken van GPS.

Afhankelijk van de mogelijkheden van de app die ze gebruikt, kan Esmeralda berichten over aanbiedingen sturen wanneer mensen in de buurt van de winkel zijn, of een routebeschrijving naar haar winkel weergeven.

Mensen kunnen door de app ook worden geïnformeerd over speciale acties in haar winkel, gepersonaliseerde kortingsbonnen ontvangen of afspraken maken voor reparatie, maar daarvoor is geen GPS-technologie nodig.

De basics van social media

Bij social media gaat het erom in contact te komen met uw klanten: als u een gesprek met mensen start, kunnen potentiële klanten u en uw bedrijf leren kennen. Door regelmatig berichten te plaatsen, houdt u het gesprek gaande, maar kijk wel uit dat u uw volgers niet overspoelt met berichten.

Als u uw concurrenten noemt en in een negatief daglicht stelt, en als u alle negatieve reacties verwijdert, kunt u een slechte reputatie krijgen en volgers verliezen. Dat kan ook het geval zijn wanneer u teveel reageert op de persoonlijke berichten van volgers.

De geschikte social-mediasites

Het is belangrijk dat de toon van de berichten aansluit bij het doel van het netwerk. Deze berichten kunnen het beste worden geplaatst op de volgende sociale netwerken:

 • Een professioneel bericht om een aannemer te zoeken, kan het best worden geplaatst op LinkedIn. Dit netwerk is ontworpen voor professioneel netwerken.
 • Professioneel ogende foto’s kunnen op meerdere plaatsen worden gedeeld via Instagram, een netwerk voor het delen van foto’s.
 • Het bericht met de aankondiging voor haar eerste modeshow kan op Facebook worden geplaatst. Linda kan hier een evenement voor aanmaken en klanten vragen om aan te geven of ze wel of niet komen.

Doelen stellen voor social media

Linda kan haar bedrijfsprofiel verbeteren met social media en haar klantenbestand uitbreiden met nieuwe klanten als ze ervoor kan zorgen dat haar volgers haar content delen met vrienden.

Budgetbeheer is belangrijk voor elk bedrijf, maar het is onwaarschijnlijk dat social media hieraan een bijdrage kan leveren. Hiervoor kunt u gebruikmaken van financiële planningstools die online te vinden zijn.

Linda kan het verloop van haar voorraad niet bijhouden met social media. Ze kan wel online een uitverkoopactie organiseren om haar oude voorraad snel kwijt te raken.

Aanmelden voor social media

Voor de meeste profielen op sociale netwerken is dezelfde informatie nodig, zoals een beschrijving van het bedrijf, een afbeelding en contactgegevens.

Voor Twitter bestaat geen lidmaatschapsbijdrage en zijn gedetailleerde bedrijfsgegevens (zoals het aantal medewerkers van het bedrijf) niet nodig. Dit soort gegevens zijn mogelijk wel vereist voor LinkedIn, een netwerk dat meer gericht is op zakelijke gebruikers en dat ook Premium-accounts (betaalde accounts) biedt.

Uw aanwezigheid op social media managen

Het eerste wat Linda moet doen, is een social-mediaplan opstellen. Zo kan ze haar strategie definiëren, plannen hoe ze de komende maanden gebruik gaat maken van social media en bepalen hoe ze haar resultaten meet.

Vervolgens kan ze profielen op haar social-mediasites maken die zijn afgestemd op haar bedrijf en een beheertool voor social media installeren om haar activiteiten op die sites bij te houden.

Tot slot kan ze berichten voorbereiden die automatisch worden geplaatst en samenvallen met belangrijke gebeurtenissen in haar plan. Ze kan bijvoorbeeld enkele feestelijke berichten maken om haar producten in de aanloop naar de kerstdagen te promoten.

Adverteren op social media

Linda kan zich met haar advertenties richten op veel verschillende typen Facebook-gebruikers.

Ze hoeft zich niet te beperken tot een lokale doelgroep, omdat ze heeft gekozen voor wereldwijde bekendheid. Als Linda wereldwijd adverteert, maakt ze een grotere kans potentiële klanten te vinden, dan wanneer ze in haar eigen land blijft adverteren.

De combinatie van wereldwijde bekendheid en gericht getargete advertenties houdt in dat Linda haar budget effectief kan gebruiken, door zich te concentreren op mensen die het grootste potentieel hebben om klant te worden.

Het succes van social media meten

Door de analyse van social media kunnen bedrijven inzicht krijgen in de manier waarop klanten interactie hebben met hun producten en services en hoe ze deze vinden.

Aan de hand van deze inzichten kan Linda achterhalen wat ze goed doet en met welke campagnes ze het meeste verkeer naar de website van de winkel stuurt.

Ze kan ook zien wat niet goed werkt, zodat ze haar social-mediastrategie voortdurend kan verfijnen en verbeteren.

De valkuilen van social media

Het grote voordeel van social media is dat u rechtstreeks contact met uw klanten heeft en snel en op gepaste wijze kunt reageren.

Linda heeft nu de mogelijkheid de klacht af te handelen door haar excuus aan te bieden en de rits gratis te vervangen, waarmee ze haar klanten laat zien hoe belangrijk ze zijn voor haar bedrijf.

Mobiel adverteren: een introductie

Mensen die een mobiel apparaat gebruiken, zijn eerder geneigd op korte zoekwoorden te zoeken dan op lange combinaties van zoekwoorden. Wanneer u de juiste zoekwoorden kiest, is de kans veel groter dat u mensen naar uw website haalt.

Wanneer mensen op een mobiel apparaat typen, gebruiken ze meestal een schermtoetsenbord, wat langzamer gaat dan op een desktop. Zorg er dus voor dat u korte, krachtige zoekwoorden gebruikt die makkelijk met de duimen kunnen worden getypt.

Mobiele zoekcampagnes

De site moet supersnel worden geladen, want niemand vindt het leuk om te wachten tot een site is geladen. Zeker mensen op hun smartphone of tablet niet. Zorg ook dat uw website er strak uitziet en werkt op alle soorten mobiele apparaten.

Tot slot moet uw site zeer gebruiksvriendelijk zijn voor mobiele gebruikers. Dit betekent grote, gebruiksvriendelijke knoppen die goed leesbaar zijn, minimaal typewerk en duidelijke navigatieopties. Als uw website hier niet aan voldoet, kunt u beginnen om dit aan te passen. Als u deze problemen nu niet aanpakt, geeft u geld uit om mensen een slechte gebruikservaring te bieden en daar heeft niemand wat aan.

De Google Zoekwoordplanner is hier de juiste tool om te gebruiken. Met deze tool kunt u achterhalen welke zoektermen het populairst zijn op mobiele apparaten.

Bredere analysegegevens bieden gedetailleerde inzichten in hoe gebruikers een site vinden en gebruiken, maar helpen niet om zoekwoorden te identificeren.

Hootsuite is een social-mediadashboard waarmee u al uw accounts voor social media centraal kunt beheren.

Mobiele display-advertenties

Advertenties werken niet automatisch op alle apparaten even goed.

Het ontwerp dat u selecteert, ziet er misschien goed uit op het ene apparaat, maar kan veel te klein of onopvallend zijn op het andere apparaat.

Ontwerpen worden op verschillende apparaten anders weergegeven, afhankelijk van de schermgrootte. Goede mobiele advertenties moeten zelfs op het kleinste smartphonescherm leesbaar en duidelijk zijn en moeten een duidelijke call-to-action bevatten.

Social-mediacampagnes voor mobiel

Jozef kan de juiste doelgroep voor zijn social-mediacampagne targeten door gebruik te maken van parameters zoals de leeftijd, locatie en interesse. Dit betekent dat zijn advertenties worden gezien door mensen die zijn hulp zeer waarschijnlijk goed kunnen gebruiken.

De haarkleur, huwelijkse staat, internetsnelheid en het beroep, hoe fascinerend ook, zijn niet relevant in de jacht op mensen met sanitairproblemen.

Video voor mobiel

In dit geval was het juiste antwoord 120 seconden, maar voor video geldt dat dit per situatie en branche kan verschillen.

De meeste mensen bekijken het liefst korte maar krachtige video’s, maar als u uw materiaal op een aantrekkelijke manier kunt presenteren, kunt u de aandacht van de kijker waarschijnlijk langer vasthouden. Het hangt allemaal af van de behoeften van uw klanten. Onderzoek daarom eerst wat uw klanten het meest aanspreekt voordat u de video maakt.

Vergeet niet dat een video niet duur hoeft te zijn. Heeft u wel eens overwogen om met uw mobiele telefoon een korte videoadvertentie te maken?

Wat zijn display-advertenties

Filmproductiehuizen die gespecialiseerd zijn in digitale formats kunnen helpen bij het maken van advertenties, maar ze zijn waarschijnlijk duur en ze verkopen zelf geen advertentieruimte.

Edwin hoeft ook niet op zoek naar online advertentieruimte in offline bedrijvengidsen.

Een forum voor filmliefhebbers is een goed idee. Mensen die deze fora bezoeken hebben hoogstwaarschijnlijk interesse in Edwin zijn website.

Als hij nog niet weet waar hij zijn advertenties wil plaatsen, kan hij op zoek gaan naar een netwerk dat bedrijven advertentieruimte aanbiedt.

Het verschil tussen zoek- en display-advertenties

Met SEM wordt getarget op mensen die actief op zoek zijn naar iets, naar uw product of dienst. Mensen vertellen zoekmachines wat ze online zoeken. En adverteerders bieden op woorden waar mensen naar zoeken, om hun advertenties te laten weergeven. Iemand die bijvoorbeeld actief gebruikmaakt van een zoekmachine om podcasts over filmrecensies te zoeken, is zo goed als zeker een potentiële klant.
En dit is het perfecte moment om hem iets te vertellen over uw podcast.

Display-advertenties werken op een andere manier: de persoon die wordt getarget, is niet per se op zoek naar een bedrijf als die van u of geïnteresseerd in de producten of services die u aanbiedt. De offline vergelijking is een billboard of een tijdschriftadvertentie. Het kan goed zijn dat mensen niet actief op zoek waren naar uw product of dienst, maar u bepaalt zelf waar uw billboard wordt geplaatst of in welke tijdschriften uw advertentie verschijnt. Zo kunt u uw product of dienst laten zien aan mensen die wellicht geïnteresseerd zijn in uw bedrijf.

De zoekadvertentie van Cees wordt alleen weergegeven wanneer mensen via een zoekmachine op de zoekwoorden zoeken. Dit wordt ook wel zoekmachinemarketing genoemd (SEM).

Zoekadvertenties zijn tekstadvertenties en dus een ideale manier om content weer te geven aan mensen met een specifieke interesse (in dit geval filmfanaten).

Zodra iemand de zoekmachine verlaat, kunnen de zoekadvertenties niet meer worden weergegeven. Hier kan de display-advertentie uitkomst bieden. Deze kan worden weergegeven op elke website waarop betaalde advertentieruimte beschikbaar is.

Aangezien display-advertenties ook afbeeldingen, audio en zelfs video kunnen bevatten, spreken ze veel meer tot de verbeelding. Wanneer Cees een display-advertentie op een pagina met bioscoopvermeldingen plaatst, kan hij bioscoopbezoekers trekken die zijn site anders nooit zouden zoeken.

De ins en outs van display-advertenties

De beste websites om op te adverteren, zijn de websites die waarschijnlijk door de doelgroep worden bezocht. Zo weet Cees dat zijn advertenties worden gezien door de mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in zijn site.

Hij kan ook meer bezoekers krijgen als hij zijn advertenties op vrijdag en zaterdag op de pagina met de filmagenda weergeeft, wanneer veel mensen naar de bioscoop gaan. Hij kan de boodschap zelfs aanpassen aan de tijd en locatie.

Op hoe meer locaties Cees’ advertentie wordt weergegeven, hoe meer mensen hij kan bereiken. De nieuwssite of blog van zijn vriend kan hem een paar treffers opleveren, maar omdat de doelgroep weinig met het onderwerp te maken heeft, ontvangt hij minder treffers dan op een meer relevante site zoals de pagina met de filmografie.

Display en global video

De tekst-advertentie is vrij eenvoudig, maar kan informatie over een abonnement op de filmpodcasts bevatten.

De tweede, de videoadvertentie, valt mogelijk in de smaak bij filmfanaten, maar de video is te groot en neemt de volledige advertentieruimte in beslag.

De derde, de geïllustreerde advertentie, is vrij algemeen. Met aantrekkelijke grafische afbeeldingen kan Cees zijn keur aan podcasts en zelfs enkele voordelen voor abonnees laten zien. De advertentie kan ook een aanbeveling van een klant bevatten om de voordelen te benadrukken.

Advertentienetwerken begrijpen

Advertentienetwerken zoals het Google Display Netwerk en Yahoo zijn een fantastische, voordelige manier voor Edwin om de aandacht te krijgen van afzonderlijke websites. Advertentienetwerken vinden advertentieruimte op websites en verzorgen de betaling, zodat Edwin zich daar niet in hoeft te verdiepen.

Hij kan de link naar zijn video ook tweeten en op zijn Facebook-profiel zetten. Dit kan echter veel tijd kosten. Naarmate Edwin meer gaat adverteren, zal hij het druk krijgen om elke afzonderlijke site up-to-date te houden.

Hij kan waarschijnlijk beter een gespecialiseerde service inschakelen, zodat hij tijd overhoudt om zijn bedrijf te laten groeien.

Hoe werkt retargeting

Retargetingadvertenties zijn een manier om potentiële klanten ertoe te bewegen de website opnieuw te bezoeken.

Specifieke advertenties die mensen aansporen om de site opnieuw te bezoeken, zijn niet relevant voor mensen die de zoekwoorden ‘tv-podcasts’ gebruiken, omdat zij de website nog niet eerder hebben bezocht. Dit geldt ook voor gebruikers van filmforums op andere sites. Deze twee doelgroepen moeten met een andere advertentie worden getarget.

Bezoekers van de startpagina van de website, ‘bijna’-abonnees en mensen die de e-catalogus hebben gedownload, hebben de website allemaal al eens bezocht en kunnen worden getarget om hen naar de website terug te halen.

Internationale marketing en export: een introductie

Juan kan de beste markten voor zijn bedrijf bepalen met behulp van zakelijke tools zoals webanalyse, trendrapporten en geografische gegevens. Hiermee kan hij nagaan in welke landen de vraag naar vintageplaten het grootst is.

Als hij eenmaal zijn nieuwe markt heeft gekozen, kan hij vertaalservices inschakelen om zijn website aan te passen aan buitenlandse klanten.

Uw nieuwe markt onderzoeken

Ronaldo kan met Google Market Finder zien dat er veel verkeer uit Portugal wordt gegenereerd voor termen die verband houden met vintageplaten. Voor Matthijs kan dit impliceren dat er veel mensen in dat land op zoek zijn naar platen.

Doordat de concurrentie voor de zoekadvertenties in Portugal niet heel groot is, hoeft Ronaldo niet op te bieden tegen een groot aantal andere verkopers van vintageplaten. Google Zoekwoordplanner is een handige tool om inzicht te krijgen in het volume voor zoekadvertenties.

Als mensen in Portugal zijn website al bezoeken, mag Matthijs er redelijkerwijs van uitgaan dat er zich onder deze mensen ook potentiële kopers bevinden. Met Google Analytics kan Ronaldo bijhouden wie zijn websites bezoekt en welke pagina’s het meest worden bezocht en kan hij zijn strategie hier zonodig op aanpassen.

Begrepen worden in het buitenland

Bij lokalisatie gaat het erom de content aan te passen aan de cultuur. Hiervoor moeten bijvoorbeeld spreektaal, uitdrukkingen of komische tekst worden verwijderd of herschreven en over het algemeen moet de site geheel aansluiten op de behoeften van de nieuwe markt.

Bij lokalisatie hoort ook het wijzigen van zaken als munteenheden, adressen en culturele verwijzingen, zodat alle content is afgestemd op de lokale markt.

Over de grens adverteren

Matthijs kan advertenties gebruiken die worden weergegeven voor zoekopdrachten met Portugese zoekwoorden of woordgroepen (bijvoorbeeld ‘vintageplaten’ in het Portugees). Wanneer de zoekwoorden worden vertaald, is het een goed idee om de tekst door een moedertaalspreker te laten controleren.

Het verzenden van Engelse e-mails vergroot wellicht de bekendheid onder Engelstalige mensen, maar trekt niet noodzakelijk de aandacht van potentiële Portugese klanten.

Facebook zou een prima plaats zijn om te adverteren. Maar zonder moedertaalspreker die de pagina beheert, wordt het voor Matthijs moeilijk om een zinnig gesprek met zijn Portugese fans te voeren.

De tools die u nodig zult hebben

Portugal lijkt Ronaldo een goede markt. Hij heeft opgezocht wat de wettelijke vereisten zijn om LP's te verkopen in Portugal en hij heeft vastgesteld dat er geen speciale vereisten zijn. Met welke andere financiële of regelgevende vereisten moet hij rekening houden?
 • Douanekosten en invoerrechten
 • Portugese belastingen
 • De wisselkoers
 • Vereisten voor productveiligheid
 • Of hij zich moet verzekeren

Internationale klanten uw product laten kopen

Ronaldo heeft gezien dat het internet in Portugal snel is, wat goed is voor gebruikers van zijn website.Wat moet Matthijs absoluut doen nu hij klanten heeft in een nieuwe markt?
 1. zijn betaalsysteem kan worden gebruikt in Portugal en voor verschillende munteenheden en belastingen (PayPal en Worldpay zijn voorbeelden van internationale betaalsystemen),
 2. hij genoeg weet van de Portugese cultuur en muziekscene om zijn producten aantrekkelijk te maken voor zijn klanten,
 3. zijn site werkt vanuit een internationaal perspectief. Matthijs moet nagaan wat een bezoeker te zien krijgt wanneer deze zijn website bezoekt.Geautomatiseerde vertaalservices kunnen mensen een idee geven van de betekenis, maar vertalen de content niet zo goed als een moedertaalspreker.

Ronaldo hoeft niet naar Portugal te gaan, dat is het voordeel van online winkelen. Het kan echter geen kwaad om het land af en toe te bezoeken en de taal te leren, zodat hij de cultuur van zijn klanten beter kan begrijpen.

Wereldwijd uw product bezorgen

Ronaldo moet zich informeren over het verzendproces, de verzendtijd en de kosten voordat hij kan beginnen met de verkoop van zijn LP’s aan klanten in Portugal. Internationaal verzenden kan duurder en ingewikkeld zijn.

Niet alle postbedrijven bezorgen in het buitenland en vaak zijn er speciale etiketten nodig. Ronaldo moet dus wat onderzoek doen.

Hij moet er ook voor zorgen dat klanten vanuit het buitenland contact met hem kunnen opnemen voor het geval er problemen zijn.

De opkomst van online video

YouTube, delen op social media, online advertenties en content op videowebsites zijn allemaal goede manieren waarop Jos zijn doelgroep met online video’s kan bereiken.

Online video’s zijn een ideale manier om uw doelgroep te bereiken. Mensen over de hele wereld zien de voordelen van beweging, energie en de boodschappen die zo treffend in video’s kunnen worden gevat.

Volgens analisten is één minuut video 1,8 miljoen woorden waard! Video’s zijn een geweldig communicatiemiddel. Ze kunnen viraal gaan en tegelijk worden getarget om een breed publiek te bereiken.

Met de toename van snelle internetverbindingen zal de populariteit van online video alleen maar groter worden. En dat maakt videomarketing de ideale manier om uw bedrijf zichtbaar te maken

Hoe video in uw online strategie past

E-mails, YouTube-kanalen en advertenties op andere kookwebsites zijn goede manieren om mensen enthousiast te maken over wat u te delen heeft en om bekendheid te krijgen bij nieuwe fans of klanten.

E-mail is ook een van de snelste en meest directe manieren om informatie over nieuwe producten of services te verspreiden. En als Jos in zijn e-mails een link naar zijn video’s opneemt, kan hij het engagement-percentage van zijn content verhogen.

Video’s plaatsen op relevante YouTube-kanalen is een goede manier om content te delen, want dit publiek is al op zoek naar kookvideo’s. Als Jos er nog niet klaar voor is om zijn eigen video’s te uploaden, kan hij adverteren op de kanalen en sites van anderen.

Inhoud voor uw video maken binnen uw budget

 1. Het releaseschema voor de video’s plannen
 2. Een storyboard van de videocontent maken
 3. Een locatie bepalen en attributen huren
 4. Een videocrew zoeken en de video’s filmen
 5. De video’s bewerken en vervolgens uploaden door vooruit te plannen, kunt u meerdere video’s per keer opnemen met minder inspanning, minder middelen en een kleiner budget.

Als u gebruikmaakt van een mobiele telefoon en de bewerkingssoftware die bij het besturingssysteem van uw computer is geleverd, kunt u de kosten beperkt houden.

Vergeet niet dat het essentieel is om een storyboard van uw videocontent te maken om vooraf het audioscript, de beelden, de bewegingen en hoeken te bepalen.

Het delen en promoten van uw video

Het delen van video's via e-mailmarketing en social media is een andere effectieve manier om uw doelgroep geinteresseerd te krijgen en een grotere doelgroep te bereiken. Sommige populaire e-mailprogramma's ondersteunen het afspelen van video's niet, dus u kunt mensen beter doorsturen naar uw website, dan de video in een e-mail in te sluiten. U kunt een afbeelding uit uw video toevoegen die linkt naar de pagina op uw site waar men uw video kan bekijken

Een zeer effectieve manier om video’s populairder te maken, is deze op verschillende sites te plaatsen en mensen aan te moedigen om ze te delen.

Gebruik bij het uploaden van uw video een geschikte titel, geschikte zoekwoorden en een passende beschrijving. Zo zorgt u ervoor dat mensen uw video kunnen vinden. Gebruik bij plaatsing op social media altijd een relevante hashtag.

En ten slotte moet u mensen die uw video hebben bekeken, aanmoedigen om een actie uit te voeren: nodig hen bijvoorbeeld uit uw video te delen of uw website te bezoeken.

Adverteren op videokanalen

Johannes wil meer video-advertenties gebruiken.Hij weet dat de volgers van zijn blog graag thuis in de keuken staan en veel tv-programma's met beroemde chefs en video's met kookdemonstraties kijken.Welke zoekwoorden moet hij kiezen voor het Google AdWords-programma?
 • Thuis koken
 • Tv-chefs
 • Kookvideo’s

Wanneer u AdWords gebruikt, moet u denken zoals uw klanten. Waar zoeken ze op?

U kunt vaak beter specifiek zijn wanneer dit betekent dat uw content relevanter is voor de zoekopdracht en de kans groter is dat iemand uw site bezoekt.

Zorg dat u uw kijkers een reden geeft om uw website te bezoeken en vergeet niet dat ze terug moeten komen voor meer.

Uw online video-resultaten meten

Korte video’s zijn meestal het best.

Als u wilt dat mensen uw video’s tot het eind uitkijken, is het een goed idee ze kort te houden. Uit statistieken blijkt dat 45% van de kijkers na een minuut ophoudt met kijken.

Uit reacties kunt u opmaken waarom kijkers de video’s niet tot het eind bekijken.

De e-commerce-ervaring optimaliseren

Als ze ziet dat mensen haar winkel vaak bezoeken via een mobiel apparaat, kan Johanna een responsief ontwerp introduceren om haar klanten een betere gebruikservaring te bieden.

Door een zoekfunctie toe te voegen, kunnen mensen snel specifieke producten zoeken en vinden.

Als haar winkel wel veelvuldig wordt bezocht maar er niet veel wordt verkocht, kan een verbetering van de productpagina’s uitkomst bieden.

Tot slot kunnen klantaccounts het betalingsproces vereenvoudigen, zodat mensen hun aankopen makkelijker kunnen voltooien.

Uw product online promoten en verkopen

Johanna kan geautomatiseerde aanbevelingen voor producten gebruiken om verwante producten weer te geven en klanten te attenderen op nieuwe producten die ze nog niet eerder hebben overwogen.

Door een video-rondleiding toe te voegen of te evalueren wie de site bezoekt, maakt ze mensen niet bewust van de verschillende producten.

How to set up Enhanced Ecommerce

Retargeting voor e-commerce

Johanna kan meten hoe klanten interactie hebben met elk type advertentie. Ze kan ook het conversiepercentage van haar campagne bekijken om te zien hoe klanten reageren.

De reacties lezen op haar social-mediaprofiel is waarschijnlijk een stuk minder effectief, omdat ze hieruit niet kan opmaken hoe klanten interactie hebben met de retargeting-campagne.

Uit het aantal pagina’s dat bezoekers bekijken voordat ze de site verlaten, kan ze niet opmaken of die bezoekers potentiële klanten zijn.

Exclude my IP

Custom Dimension

Check Page Rank of your Web site pages instantly:This page rank checking tool is powered by PRChecker.info service

(Visited 12.128 times, 1 visits today)
error: Content is protected !!
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Pinterest